Κόψτε τα δικά σας ξύλα για τον χειμώνα - Οδηγός για Αρχάριους

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ TIPS

πως να κόψετε τα δικά σας καυσόξυλα

Κόψτε τα δικά σας καυσόξυλα για τον χειμώνα!

Αποθήκευση ξύλων για τον χειμώνα

Η πτώση της θερμοκρασίας και ο ερχομός του χειμώνα σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τη συνεχή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν στρέψει πολλά νοικοκυριά στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, με το καυσόξυλο να βρίσκεται πρώτο στη λίστα των καταναλωτών.

Φέτος λοιπόν, αντί να αγοράσετε την ξυλεία σας από κάποιον προμηθευτή, εξοικονομήστε χρήματα, διασκεδάστε και γυμναστείτε ταυτόχρονα κόβοντας τα δικά σας καυσόξυλα! Ο παρακάτω οδηγός για αρχάριους περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και εύκολα tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ολοκληρώσετε το έργο σας με επιτυχία και ασφάλεια. 

Σιγουρευτείτε ότι έχετε την άδεια να κόψετε ξύλα

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κλαδέψετε για ξυλεία δέντρα, τα οποία βρίσκονται στον κήπο σας ή σε κάποια άλλη δική σας έκταση. Τι γίνεται όμως αν έχετε εξαντλήσει τους δικούς σας πόρους χωρίς να έχετε καλύψει τις ανάγκες σας; Επικοινωνήστε με το Δασαρχείο της περιοχής σας και ενημερωθείτε για τους περιβαλλοντικούς κανόνες που ισχύουν στην περιοχή καθώς και για τις απαραίτητες άδειες που θα πρέπει να έχετε, έτσι ώστε να είστε πάντα νόμιμοι!

 

Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας

Πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα καυσόξυλα σιγουρευτείτε ότι έχετε προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία σας. Στην αγορά θα βρείτε μια ευρεία γκάμα από είδη προστασίας όπως:

  • Γυαλιά ασφαλείας, για την προστασία των ματιών σας από πριονίδια και άλλα θραύσματα που μπορεί να πεταχτούν.
  • Κράνος για την προστασία του κεφαλιού από πιθανή πτώση αντικειμένων.
  • Ακουστικά ασφαλείας ή ακουστικά ακύρωσης θορύβου για την προστασία των αυτιών σας από το συνεχή και δυνατό θόρυβο που παράγουν τα αλυσοπρίονα.
  • Γάντια, για προστασία από ακίδες και πιθανά κοψίματα.
  • Ειδικά ρούχα και παπούτσια με καλή εφαρμογή που σας δίνουν άνεση κινήσεων, προειδοποιητικό χρώμα και προστασία από κοψίματα.

 

Κοπή των καυσόξυλων – Απλά βήματα και συμβουλές

Βήμα 1ο: Η σωστή προετοιμασία

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε τις διαστάσεις του τζακιού ή της σόμπας σας έτσι ώστε να γνωρίζετε το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα καυσόξυλά σας. Κόψτε το πρώτο ξύλο από τον κορμό στις «σωστές» διαστάσεις και χρησιμοποιήστε το σαν μπούσουλα για να κόψετε όλα τα υπόλοιπα.

Βήμα 2ο: Κοπή του κορμού στο έδαφος ή σε καβαλέτο

Στο έδαφος:

Σε περίπτωση που το έδαφος είναι ομοιόμορφο μπορείτε να κόψετε τον κορμό σας απευθείας εκεί με αλυσοπρίονο, διασφαλίζοντας όμως πρώτα με κάποια σφήνα ότι ο κορμός δεν θα κυλήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

- Μετρήστε και σημειώστε με ειδική κιμωλία ή με σπρέι, σε ποια σημεία θέλετε να κόψετε τον κορμό, έχοντας κατά νου ότι τα κούτσουρα μήκους μικρότερα του 1 μέτρου είναι ευκολότερα στη διαχείριση τους.

- Βάλτε μπρος το αλυσοπρίονο σε χαμηλή ταχύτητα τοποθετώντας το διαδοχικά στα σημεία που θέλετε να κόψετε.

- Πριονίστε τα ¾ περίπου του κορμού για να αποφύγετε την επαφή με το έδαφος που μπορεί να κάνει το αλυσοπρίονο να «κλωτσήσει» και να προκαλέσει τραυματισμό.

- Γυρίστε τον κορμό από την άλλη πλευρά και ολοκληρώστε τη διαδικασία κοπής.

Σε καβαλέτο:

Σε περίπτωση που το έδαφος δεν είναι κατάλληλο υπάρχει πάντα η λύση του αυτοσχέδιου καβαλέτου, πάνω στο οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε τον κορμό για την κοπή, λύση η οποία θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την καταπόνηση της μέσης σας και να εργαστείτε πιο εύκολα.

- Τοποθετήστε τον κορμό πάνω στο καβαλέτο σας ασφαλίζοντάς το με ένα λάστιχο ή μια αλυσίδα

- Εκκινήστε το αλυσοπρίονο και ξεκινήστε την κοπή στα σημεία που έχετε σημαδέψει, προσέχοντας μόνο ότι το κομμένο ξύλο δεν θα πέσει στα πόδια σας.

- Επαναλάβετε τη διαδικασία για την κοπή όλων των κομματιών.

Χρήσιμη συμβουλή: Είτε κόβετε τον κορμό στο έδαφος είτε σε κάποια αυτοσχέδια βάση κοπής, να θυμάστε ότι τα μικρότερα κομμάτια ξύλου είναι πιο εύκολα στη διαχείριση και την αποθήκευση. Ένα ιδανικό μέγεθος καυσόξυλου είναι λοιπόν γύρω στα 30 εκατοστά!

Βήμα 3ο και τελευταίο: Αποθήκευση των καυσόξυλων

Τα καυσόξυλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την κοπή τους, αλλά αντιθέτως πρέπει να στεγνώνουν για τουλάχιστον 6 μήνες. Σε γενικές γραμμές, το ξύλο στεγνώνει πιο εύκολα όταν είναι μικρό σε μέγεθος. Η αποθήκευση της ξυλείας πρέπει να γίνεται λοιπόν σε χώρο ξηρό και καλά αεριζόμενο, μακριά από υγρασίες και προστατευμένο από τη βροχή.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε το ξύλο που θα έχει στεγνώσει όπως πρέπει επειδή θα είναι πολύ ελαφρύτερο από τα υπόλοιπα και θα έχει πιο γκρίζο χρώμα. Αντιθέτως, σε περίπτωση που τα καυσόξυλα σας δεν έχουν ξεραθεί σωστά, δεν θα αρπάξουν εύκολα φωτιά και θα παράγουν πολύ περισσότερο καπνό.

άνδρας χρησιμοποιεί αλυσοπρίονο


Εύκολα tips για την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το αλυσοπρίονο!

Το αλυσοπρίονο είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο και για αυτό τον λόγο καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας μερικούς βασικούς κανόνες πριν ξεκινήσετε τη χρήση του για πρώτη φορά. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να εξοικειωθείτε μαζί του, δοκιμάζοντας τις δυνατότητες του σε ένα μικρότερο κομμάτι ξύλου.

  1. Κρατήστε το σφιχτά και με τα δύο σας χέρια, προσέχοντας ότι τόσο ο αντίχειρας όσο και τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι καλά τυλιγμένα γύρω από τις λαβές. Είναι καλό ο αριστερός σας αντίχειρας να είναι τοποθετημένος κάτω από την αριστερή λαβή έτσι ώστε να ελαττωθεί η δύναμη ενός ενδεχόμενου «κλωτσήματος».
  2. Κρατήστε το αλυσοπρίονο κοντά στο σώμα σας για να το νιώθετε πιο ελαφρύ και για να έχετε καλύτερο έλεγχο του εργαλείου, ενώ για καλύτερη ισορροπία σας συστήνουμε να έχετε τα πόδια σας ανοιχτά.
  3. Προστατέψτε τη μέση σας, λυγίζοντας τα γόνατά σας αν υπάρχει ανάγκη να δουλέψετε στο έδαφος.
  4. Σε περίπτωση που χρειάζεται να μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενεργοποιήστε το φρένο αλυσίδας ή κλείστε τελείως τον κινητήρα για αποφυγή ατυχημάτων.

 Ανακαλύψτε τη μεγάλη γκάμα μας σε αλυσοπρίονα και βρείτε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας!

 Πηγή: Down to Earth HomesteadersChainsaw Guru, Efco