Χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξετε γεννήτρια

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟI & ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

Χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξετε γεννήτρια

Μάθετε να πάντα για τις γεννήτριες!

γεννήτρια

Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε στο εξής: οι διακοπές ρεύματος, και ειδικά εκείνες που κρατούν περισσότερο από μερικά λεπτά της ώρας, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες. Το ψυγείο σταματά να δουλεύει, το ίδιο η τηλεόραση και το air-condition, δεν υπάρχει internet για να δουλέψεις εξ’ αποστάσεως ή να χαζέψεις online, δεν μπορείς να φορτίσεις το κινητό, το πατίνι σου ή το αυτοκίνητό σου και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μια διακοπή ρεύματος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τη δική σου ή και κάποιου αγαπημένου σου προσώπου που εξαρτάται από την υποστήριξη ενός μηχανήματος.

Η λύση για να αποφύγουμε όλη αυτήν τη ταλαιπωρία είναι απλή και δεν είναι άλλη από τη προμήθεια μιας γεννήτριας. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο φετινός χειμώνας μάς βρίσκει εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, με τα σενάρια για κυλιόμενα blackout κατά τη διάρκεια της ημέρας να γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικά, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο timing για να διασφαλίσετε την καλή λειτουργία του σπιτιού σας και την ηρεμία του μυαλού σας αγοράζοντας μια γεννήτρια. Όπως άλλωστε λέει και ο σοφός λαός: «Η καλύτερη στιγμή για να πάρεις μια γεννήτρια, είναι πριν τη χρειαστείς».

 

Βασικοί τύποι γεννητριών ανάλογα με το μέγεθος:

 

Μικρές γεννήτριες inverter

➡ Αποτελούν την καλύτερη λύση αν μετακινείστε συχνά, αν ψάχνετε κάτι που αποθηκεύετε εύκολα και αν το σπίτι σας δεν έχει συχνές διακοπές ρεύματος.

Η ισχύς τους φτάνει τα 2.000 watts, οι περισσότερες ζυγίζουν γύρω στα 30 κιλά και είναι o πιο ελαφρύς τύπος γεννήτριας. Είναι σχεδόν αθόρυβες, δεν χρειάζονται κάποια ειδική εγκατάσταση και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα. Είναι εύκολες στη χρήση και πολλές από αυτές συνδέονται πλέον και με εφαρμογές στα κινητά. Αν και το κόστος τους μπορεί να φτάσει  ακόμα και εκείνο μιας φορητής γεννήτριας οι γεννήτριες αυτού του τύπου δεν μπορούν να «σηκώσουν» πολλές συσκευές ταυτόχρονα (ένα ψυγείο, μερικά φώτα και μικρές συσκευές χαμηλής ισχύς όπως πχ. έναν φορτιστή κινητού). Βρείτε μικρές γεννήτριες inventer 1000 watts  και 2000 watts.

Μεσαίες γεννήτριες inverter

➡ Αυτή η κατηγορία γεννήτριας είναι η ιδανική λύση για αυτούς που από αναζητούν μια καλή εφεδρική πηγή ενέργειας σε ένα σπίτι που δεν αντιμετωπίζει συχνά διακοπές ρεύματος.

Η ικανότητα αυτού του τύπου γεννήτριας να καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα των βασικών συσκευών ενός νοικοκυριού για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που θα σας προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και ψυχική ηρεμία. Η ισχύς τους φτάνει έως τα 3,500 watts, το βάρος τους είναι στα 70 περίπου κιλά και μπορούν να κρατήσουν σε λειτουργία ένα ψυγείο και τα φώτα αναμμένα για 8 με 25 ώρες με 7-10 λίτρα βενζίνης. Στα μειονεκτήματά τους, το γεγονός ότι δεν μπορούν να «σηκώσουν» θερμαντικά σώματα.

Μεγάλες Φορητές γεννήτριες

➡ Για ένα σπίτι που αντιμετωπίζει σποραδικές διακοπές ρεύματος οι φορητές γεννήτριες είναι αξιόπιστες και θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες χωρίς να ξεφύγουν στο κόστος.

Οι φορητές γεννήτριες φτάνουν σε ισχύ τα 7,500 watts και πολλοί τις θεωρούν μια αρκετά συμφέρουσα επιλογή. Να σημειώσουμε εδώ ότι το όνομά τους είναι αρκετά παραπλανητικό, αν σκεφτούμε ότι οι περισσότερες φορητές γεννήτριες ζυγίζουν γύρω στα 130 κιλά. Βρείτε μεγάλη γεννήτρια 4,500 watts.
Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ολόκληρου νοικοκυριού και να συνδεθούν ακόμα και τον με τον κεντρικό πίνακα ασφαλειών του σπιτιού, αν και αυτού του είδους η εγκατάσταση μπορεί πολλές φορές να κοστίσει το ίδιο όσο το να αγοράσετε μια τέτοια γεννήτρια. Στα μειονεκτήματά τους προστίθεται ότι είναι αρκετά θορυβώδης και χρειάζονται μεγάλη ποσότητα βενζίνης από ότι μια αντίστοιχη γεννήτρια inverter, ενώ δεν ενδείκνυται η χρήση τους στο χιόνι ή τη βροχή χωρίς την κατάλληλη προστασία.

Μεγάλες γεννήτριες inverter

➡ Αν ζείτε σε απομακρυσμένη περιοχή, όπου οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές και μεγάλης διάρκειας, αυτή η κατηγορία γεννήτριας θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Οι μεγάλες γεννήτριες inverter παράγουν ενέργεια αρκετή για να λειτουργήσει το ψυγείο σας και μια μικρή μονάδα air condition. Είναι αρκετά αθόρυβες και οικονομικές όσον αφορά στο καύσιμο ενώ η ισχύς που παράγουν είναι σταθερή και ιδανική για πιο «ευαίσθητες» όπως o υπολογιστής σας ή ο στερεοφωνικός σας εξοπλισμός.

Γεννήτριες Αναμονής

➡ Σε περίπτωση που θέλετε να καλύψετε τις ανάγκες ολόκληρου του σπιτιού σας υπάρχουν και οι λεγόμενες γεννήτριες αναμονής.

Πρόκειται για σταθερές μονάδες οι οποίες τοποθετούνται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας και μπορεί να φτάσουν σε ισχύ τα 20.000 watts. Λειτουργούν με φυσικό αέριο ή προπάνιο και τίθενται σε λειτουργία αυτόματα με το που υπάρξει διακοπή ρεύματος. Η λύση αυτή μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική αλλά είναι σίγουρα και η πιο ακριβή αφού το κόστος αυτού του είδους γεννήτριας είναι πολύ μεγάλο.

 

Πώς θα επιλέξω την σωστή γεννήτρια:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση της γεννήτριας που θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σας είναι να σκεφτείτε τις συσκευές που επιθυμείτε να τροφοδοτήσετε ταυτόχρονα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών αλλά και με την ισχύ που χρειάζεται η κάθε μία για να λειτουργήσει ομαλά, θα καταλήξετε στην ισχύ που πρέπει να έχει η γεννήτρια για να καλύψει τις ανάγκες σας.

Παρακάτω θα βρείτε έναν ενδεικτικό πίνακα που θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε την ισχύ που χρειάζεται η κάθε συσκευή. Αθροίστε τα watt έχοντας υπόψη σας ότι κάποιες συσκευές όπως πχ. το ψυγείο, οι ηλεκτρικές σκούπες και τα κλιματιστικά έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε ισχύ κατά την εκκίνησή τους.

 

 Συσκευή Ισχύς Συνεχούς Λειτουργίας  Ισχύς Εκκίνησης 
 Έγχρωμη Τηλεόραση  80 – 150 watts  80 – 150 watts
 Φορτιστής Κινητού   10-20 watts  10-20 watts
 Laptop  70 – 200 watts  70 – 200 watts
 Ψυγείο  500-700 watts  500-700 watts
 Φούρνος μικροκυμάτων  1000 watts  3.000 watts
 Επιτραπέζιος υπολογιστής   300-600 watts  300-600 watts
 Πλυντήριο Ρούχων (5kg)  500 watts  3.000 watts
 Ηλεκτρικό Μάτι  1.200 watts  1.200 watts
 Καφετέρια   1.000 watts  1.000 watts
 Μέχρι 10 λαμπτήρες   250 watts  250 watts
 Κλιματιστικό (Α/C)  2.000 watts  5000 watts 
 Πλυντήριο Πιάτων  7.000 watts  2100 watts


Αφού προσθέσετε την ισχύ που χρειάζονται οι συσκευές σας, προσθέστε και ένα ακόμα 20% για ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστεί να «κουμπώσετε» κάτι ακόμα στη γεννήτριά σας σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης.
γεννήτριες

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη γεννήτριά σας με ασφάλεια

  1. Μη χρησιμοποιείτε τη γεννήτρια κοντά στο σπίτι
    Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη γεννήτριά σας σε εσωτερικούς, μικρούς χώρους (π.χ. γκαράζ). Οι περισσότερες γεννήτριες παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Αν νιώσετε αδιαθεσία βγείτε στον καθαρό αέρα και ζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα. Η γεννήτρια θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από το σπίτι και να έχετε το κατάλληλο καλώδιο προέκτασης.

  2. Κλείστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές
    Πριν συνδέσετε τις συσκευές σας με τη γεννήτρια σιγουρευτείτε ότι τις έχετε κλείσει. Αφού προχωρήσετε στη σύνδεση μπορείτε να τις ανοίξετε ξανά μία-μία.

  3. Κρατήστε την γεννήτρια στεγνή
    Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους κατά τη χρήση μιας γεννήτριας είναι ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας. Αποθηκεύστε την γεννήτρια σε στεγνό μέρος και μην την χρησιμοποιείτε σε περίπτωση βροχής. Αν τα χέρια σας είναι βρεγμένα στεγνώστε τα καλά πριν αγγίξετε τη γεννήτρια.

  4. Ανεφοδιάστε την γεννήτριά σας με ασφάλεια
    Σιγουρευτείτε ότι η γεννήτρια είναι κλειστή και κρύα πριν ξεκινήσετε τον ανεφοδιασμό (τουλάχιστον 15 λεπτά). Ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι μεγάλος αν πέσει βενζίνη στα θερμά μέρη του κινητήρα. Σημαντικό είναι επίσης τα καύσιμα να αποθηκεύονται σε ξεχωριστό χώρο, μακριά από το σπίτι και όχι σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεστε για να αποφευχθεί η πιθανότητα ατυχήματος ή κάποιας έκρηξης.

  5. Αποθήκευση της γεννήτριας
    Το ρεύμα σας επανήλθε και ήρθε η ώρα να αποθηκεύσετε την γεννήτριά σας.
    Για να μην έχετε πρόβλημα με την έναρξη του κινητήρα στην επόμενη χρήση είναι σημαντικό αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
    • Αδειάστε το καύσιμο που έχει περισσέψει και βάλτε μπρος τη μηχανή χωρίς καύσιμο αφήνοντάς την να δουλέψει μέχρι να σβήσει από μόνη της
    • Μόλις σβήσει ο κινητήρας, ενεργοποιήστε το τσοκ και βάλτε τον ξανά μπροστά μέχρι να σβήσει από μόνος του.
    • Τώρα η γεννήτριά σας είναι έτοιμη για αποθήκευση.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες αποφεύγουμε το βούλωμα του καρμπιρατέρ που θα μας δημιουργούσε πρόβλημα στην επόμενη εκκίνηση του κινητήρα.

Πηγή: ForbesHome,ConsumerReports,PopularMechanics