ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΒΙΔΟΛΟΓΟ!

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες!

πως να χρησιμοποιειτε εναν βιδολογο

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΔΟΛΟΓΟΥ;

 

Πως να χρησιμοποιειτε εναν βιδολογο

 

4 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ!

 



Ο βιδολόγος είναι 
είναι μία πολύ χρήσιμη και απαράιτητη προσθήκη στο δυναμικό της εργαλειοθήκης σας, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο άλλο εργαλείο. Αντιθέτως, η σωστή χρήση του μπορεί να αυξήσει τη παραγωγικότητά σας και να σας προσφέρει εξοικονόμηση χρόνου. 

Αυτός ο οδηγός σας διδάσκει πώς να χρησιμοποιήσετε έναν βιδολόγο, περιγράφει τις δυνατότητες του εργαλείου και δίνει πληροφορίες σχετικά με το πότε να αποφύγετε τη χρήση του. 
 
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 4 βήματα για το πώς να χρησιμοποιείτε έναν βιδολόγο: 
 

1. Πότε να χρησιμοποιήσετε έναν βιδολόγο. 

Ένας βιδολόγος μπορεί να είναι παρόμοιος στην εμφάνιση με ένα κοινό δράπανο (τρυπάνι), αλλά στην ουσία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και λειτουργία και δεν προορίζεται να αντικαταστήσει το αγαπημένο σας «τρυπάνι»Οι βιδολόγοι έχουν σχεδιαστεί για την αποτελεσματική οδήγηση των βιδών με μακριά σπειρώματα μέσα σε ξύλινες επιφάνειες ή και σε στύλουςΠροορίζονται για τη στερέωση αγκυρίων μέσα σε σκυρόδεμα και τοίχους από μπλοκ, όπως επίσης και για το βίδωμα πάνω σε μεταλλικά στηρίγματα. Δεν προορίζονται για διάτρησηΠροσέξτε να μη σφίγγετε υπερβολικά τις βίδες όταν χρησιμοποιείτε τον βιδολόγο. Αυτά τα εργαλεία συνήθως δεν έχουν λειτουργία συμπλέκτη(για αυτό και είναι μικρότερα σε όγκο), επομένως οι χρήστες πρέπει να δώσουν προσοχή κατά τη χρήση του. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήστε έναν κανονικό οδηγό για ελαφριά επαφή με τις βίδες και αναδείξτε τον βιδολόγο όταν το έργο σας θα επωφεληθεί από την πρόσθετη ροπή. 

 
2. Ανατομία του Βιδολόγου.    

Βιδολόγος ανατομία

  • Σκανδάλη μεταβλητής ταχύτητας - Η σκανδάλη μεταβλητής ταχύτητας παρέχει υψηλότερη ταχύτητα με αυξημένη πίεση στη σκανδάλη και χαμηλότερη ταχύτητα με μειωμένη πίεση στη σκανδάλη. 

  • Διακόπτης προς τα εμπρός / όπισθεν - Ρυθμίστε την κατεύθυνση του επιλογέα περιστροφής για λειτουργία προς τα εμπρός για να βιδώσετε μια βίδα. Τοποθετήστε τον επιλογέα προς τα πίσω για να αφαιρέσετε μια βίδα. Η κεντρική θέση κλειδώνει τη σκανδάλη του διακόπτη για την αποφυγή τυχαίας εκκίνησης όταν δεν χρησιμοποιείται. 
  • Chuck - Ένα τσοκ γρήγορης απελευθέρωσης παρέχει, εύκολη δυνατότητα προσάρτησης και αφαίρεσης των οδηγών με το ένα χέρι,   ¼ εξάγωνων υποδοχών προγράμματος οδήγησης. 
  • Φωτεινή ένδειξη LED - Ορισμένοι ασύρματοι βιδολόγοι διαθέτουν λυχνία LED για εργασία σε χώρους με χαμηλό φωτισμό. Ορισμένα μοντέλα έχουν πολλά φώτα LED τοποθετημένα περιμετρικά από το τσοκ. Συνήθως, η λυχνία LED θα ανάψει αυτόματα όταν τραβηχτεί η σκανδάλη ελέγχου ταχύτητας και θα σβήσει όταν απελευθερωθεί. 
  • Κινητήρας - Όλοι οι βιδολόγοι χωρίς καλώδιο έχουν κινητήρα στο περίβλημα του εργαλείου. Ο κινητήρας μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας σε μηχανική ενέργεια δίνοντας την περιστροφή που απαιτείται για να γυρίσει το τσοκ 
  • Η ισχύς του κινητήρα είναι ένας συνδυασμός ταχύτητας και ροπής. 
  • Λαβή - Εδώ βρίσκεται το ασύρματο πρόγραμμα οδήγησης κρούσης. Ορισμένα μοντέλα έχουν λαστιχένια λαβή και μερικά έχουν περίγραμμα στο πλαστικό περίβλημα. 

3. Προσθήκη και Αφαίρεση Βιδών.
  
Η χρήση ενός βιδολόγου είναι παρόμοια με τη χρήση ενός δραπάνου για την οδήγηση/προσθήκη ή την αφαίρεση βιδών. Μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι πώς προσαρμόζεται ο οδηγός στο τσοκ του εργαλείου. Οι οδηγοί του βιδολόγου έχουν ένα εξάγωνο στέλεχος που κλειδώνει στο κολάρο τσοκ χωρίς να χρειάζεται σφίξιμο, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα τυπικό τρυπάνι.
  
  • Επιλέξτε το κατάλληλο οδηγό για τις βίδες. Τοποθετήστε το κομμάτι στο τσοκ ταχείας απελευθέρωσης. 
  • Τοποθετήστε την κατεύθυνση του επιλογέα περιστροφής στη σωστή θέση για λειτουργία. 
  • Κρατήστε τον οδηγό κρούσης με το ένα χέρι. 
  • Τοποθετήστε τον οδηγό στην κεφαλή της βίδας και πιέστε αργά τη σκανδάλη του διακόπτη. 
  • Ξεκινήστε αργά το βίδωμα για περισσότερο έλεγχο. 
  • Καθώς η βίδα κινείται, η πρόσκρουση θα ξεκινήσει. 
  • Απελευθερώστε τη σκανδάλη όταν η κεφαλή της βίδας εφάπτεται με την επιφάνεια. 
 

4. Ασφαλής Λειτουργία/Χρήση του Βιδολόγου
 
Man using Impact driver

Η ασφαλής λειτουργία είναι το πιο σημαντικό μέρος της εκμάθησης του τρόπου χρήσης ενός προγράμματος βιδολόγου.  Ακόμα κι αν είστε εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρικά εργαλεία, μην αγνοείτε τις οδηγίες ασφαλείας. Μια απρόσεκτη ενέργεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και μείνετε σε εγρήγορση.  
 

Τι να προσέξετε : 

  • Μην οδηγείτε μια βίδα όπου ενδέχεται να υπάρχει κρυφή καλωδίωση πίσω από την επιφάνεια. Κρατάτε πάντα τον οδηγό πρόσκρουσης μόνο από τη μονωμένη λαβή. 
  • Όταν εργάζεστε με οποιοδήποτε ηλεκτρικό εργαλείο, προστατεύστε τα μάτια, τα αυτιά και τους πνεύμονές σας. 
  • Φορέστε προστασία ματιών για να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού από τα συντρίμμια που πετάγονται. 
  • Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, οπότε φοράτε προστασία στα αυτιά κατά τη διάτρηση. 
  • Προστατέψτε τους πνεύμονές σας φορώντας μάσκα σκόνης εάν η λειτουργία το απαιτεί. 
  • Οι μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για οδηγίες φροντίδας και φόρτισης της μπαταρίας. 
 
Κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ενδιασμός για την επιλογή ενός βιδολόγου έναντι ενός δραπάνου, επειδή τα δύο εργαλεία δεν προορίζονται για να ανταγωνιστούν. Οι βιδολόγοι έχουν ένα εξάγωνο στέλεχος 1/4 ιντσών, στο οποίο μπορούν να εφαρμόσουν μια σειρά μεγεθών και σχημάτων από διαφορετικούς οδηγούς βιδών, ενώ τα εργαλεία δράπανοι χρησιμοποιούν καρυδάκια υποδοχές για να χαλαρώσουν και να σφίξουν τα μπουλόνια.
 
Βρείτε εδώ σετ εργαλείων με βιδολόγους και δράπανα! 

Πηγή: Home Depot