Πως να μετρήσετε το μέγεθος μιας βίδας

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΗΚΟΣ ΒΙΔΑΣ

Πως να μετρήσετε το μέγεθος μιας βίδας

Διαστάσεις βίδας και πως να τις μετρήσετε!

πως να μετρήσετε μια βίδα

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε κατάστημα με είδη κιγκαλερίας και έχουμε συνειδητοποιήσει με έκπληξη - ή και με τρόμο (!) πολλές φορές - πόσα διαφορετικά είδη και μεγέθη βίδας υπάρχουν. Χιλιάδες επιλογές όσον αφορά στο υλικό, το σχήμα της κεφαλής, τη διάμετρο και το μήκος. Μη σας πιάνει πανικός! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πως μπορείτε να μετρήσετε το μέγεθος μιας βίδας έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι να διαλέξετε την πιο κατάλληλη για την ολοκλήρωση του επόμενου project σας. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μετρήσετε έναν κοχλία και το ποιον θα διαλέξετε εξαρτάται, εν πολλοίς, από τη διάσταση την οποία θέλετε να μετρήσετε. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι όπως και σε κάθε άλλη διαδικασία μέτρησης, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η χρήση εργαλείων ακριβείας θα σας δώσει και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Ένα παχύμετρο βερνιέ, ένα μικρόμετρο ή ένας χάρακας προτύπου θα εξασφαλίσουν την εγκυρότητα της μέτρησής σας. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ξέρετε εξαρχής αν η μέτρηση σας πρέπει να γίνει με βάση το μετρικό (metric, mm) ή το αγγλικό σύστημα μέτρησης (imperial, ίντσες). Εμείς θα πάμε με βάση το μετρικό σύστημα το οποίο είναι και το πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη.  

Δύο είναι λοιπόν οι διαστάσεις που μας ενδιαφέρουν κυρίως όταν μιλάμε για βίδες: η διάμετρος και το μήκος και στη συνέχεια θα σας εξηγήσουμε τα πάντα γύρω από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. 

 

Διάμετρος Βίδας

Πως να μετρήσετε τη διάμετρο μιας βίδαςΌταν αναφερόμαστε στη διάμετρο μιας βίδας πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε αν μιλάμε για την ονομαστική διάμετρο (nominal diameter), την κύρια διάμετρο (major diameterή τη μικρή διάμετρο (minor diameter). 

 

  • Ονομαστική διάμετρος: η πιο απλουστευμένη «ονομασία» του σπειρώματος. Όταν μετράμε την ονομαστική διάμετρο δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τα δεκαδικά ψηφία που συνήθως εμφανίζονται στις πιο ακριβείς μετρήσεις. Αν για παράδειγμα η διάμετρος του κορμού είναι από 4,82 έως 5 χιλιοστά τότε η ονομαστική διάμετρος του σπειρώματος είναι Μ5. 

  • Κύρια διάμετρος: αλλιώς η «εξωτερική διάμετρος». Για να μετρήσετε την κύρια διάμετρο της βίδας το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε την απόσταση από τη μία εξωτερική πλευρά του σπειρώματος έως την άλλη εξωτερική πλευρά.  

  • Μικρή διάμετρος: όπως ξεκάθαρα λέει το όνομά της πρόκειται για την μικρότερη διάμετρο της βίδας. Μπορεί να υπολογιστεί μετρώντας την απόσταση της κοιλότητας του εσωτερικού του σπειρώματος από τη μία άκρη ως την άλλη.  

 

Μήκος Βίδας

 

Τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά όταν θέλουμε να μετρήσουμε το μήκος της βίδας. Ως μήκος της βίδας ορίζουμε την απόσταση από το επίπεδο μέρος του κεφαλιού της βίδας έως την άκρη της.  

Πιο αναλυτικά: 

 

πως να μετρήσετε το μήκος σε μια βίδαΟι περισσότερες βίδες είναι επίπεδες στο κάτω μέρος της κεφαλής τους. Για να μετρήσουμε το μήκος μετράμε την απόσταση από το ίσιο μέρος μέχρι την αιχμή.  
 
 

πως να μετρήσετε το μήκος σε μια φρεζάτη βίδαΥπάρχουν όμως και κάποιες βίδες οι οποίες είναι επίπεδες στο πάνω μέρος της κεφαλής τους και κωνικές από κάτω (φρεζάτες). Τότε, το μήκος τους το μετράμε από το πάνω μέρος της κεφαλής μέχρι την άκρη του κορμού. 
 
 

πως να μετρήσετε το μήκος σε μια εξάγωνη βίδαΣε περιπτώσεις όπου η κεφαλή της βίδας είναι ίσια και στο πάνω και στο κάτω μέρος της (πχ. στις εξάγωνες βίδες), το μήκος μετριέται από το κάτω μέρος μέχρι την αιχμή, όπως στην πρώτη περίπτωση. 
 
 

πως να μετρήσετε το μήκος σε μια βίδα με οβαλ κεφάλιΤέλος, οι βίδες με οβάλ κεφαλή (φακή) αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα και το μήκος τους υπολογίζεται από το πιο πλατύ   σημείο της κεφαλής έως την άκρη της βίδας.
 
 
 

Βήμα Σπειρώματος (Thread Pitch) 

Κλείνοντας, για τους πιο εξειδικευμένους υπάρχει και μια τρίτη διάσταση που καλό θα είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν μιλάμε για μέγεθος βίδας και αυτή είναι το βήμα του σπειρώματος. Το βήμα του σπειρώματος είναι η απόσταση μεταξύ δύο κορυφών της σπείρας, συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα P και μετριέται σε χιλιοστά (mm). Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το βήμα τόσο πιο γρήγορα θα βιδωθεί η βίδα. Οι βίδες με μεγάλο βήμα είναι κατάλληλες για μαλακά υλικά, όπως πχοι γυψοσανίδες και εκείνες με το πιο πυκνό σπείρωμα είναι ιδανικές για πιο σκληρά υλικά, όπως το μέταλλο. Για τον υπολογισμό του βήματος θα χρειαστείτε ένα σπειρώμετρο. 

 

Βάρος Βίδας 

 

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο χρειάζεται να ξέρουμε το βάρος μιας βίδας καλό θα ήταν να γνωρίζουμε το εξής. Εξαιτίας μικρών διαφοροποιήσεων στη δομή της κάθε βίδας, στη διαδικασία παραγωγής αλλά ακόμα και στη χημική σύνθεσης της, είναι αρκετά ανακριβές να ζυγίσουμε ένα τεμάχιο και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέτρηση ως αντιπροσωπευτική μιας συσκευασίας βιδών στο σύνολό της. Θα ήταν πιο αξιόπιστο, να ζυγίσουμε αρκετές βίδες ξεχωριστά και να βγάλουμε έναν μέσο όρο για το βάρος τους.  

 

Πηγή: fastenersuperstore