Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα συρματόσχοινα! - 2o Μέρος

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΩΝ.

Χρήση και Συντήρηση Συρματόσχοινων

Χρήση Συρματόσχοινων

Από το πρώτο συρματόσχοινο μέχρι σήμερα η εξέλιξη τους υπήρξε αλματώδης και πλέον τα συρματόσχοινα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν το συνηδειτοποιούμε. Ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος και τις προδιαγραφές τους τα συρματόσχοινα χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από διαφορετικές εργασίες εξασφαλίζοντας μεγάλη δύναμη, αντοχή και σταθερότητα. Από το ασανσέρ της πολυκατοικίας μας, μέχρι τα κινηματογραφικά πλατό του Hollywoοd αλλά και την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη χρήση των συρματόσχοινων. 


 

Ποιες είναι οι χρήσεις των συρματόσχοινων;

  1. Ανυψώσεις φορτίων: H πιο ευρεία χρήση των συρματόσχοινων είναι σε γερανούς ανύψωσης φορτίων. Το συρματόσχοινο εφαρμόζει στον γάντζο ανύψωσης και περιτυλίγεται στο τύμπανο του βαρούλκου. Η αντοχή εφελκυσμού καθώς και η μεγάλη του αντοχή εξασφαλίζουν την ασφάλεια της ανύψωσης και του φορτίου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε τομείς παραγωγής όπου η μεταφορά των υλικών πρέπει να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.
  2. Αεροδιαστημική: H δύναμη και η σταθερότητα που προσφέρει το συρματόσχοινο το καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Τα πηδάλια, οι μοχλοί, αλλά και τα βύσματα που βρίσκονται μέσα στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους είναι συνδεδεμένα με συρματόσχοινο, επιτρέποντας έτσι τη διέλευση της ενέργειας μεταξύ των διαφόρων συστημάτων και μηχανισμών και τον έλεγχο του αεροσκάφους. Επιπλέον, το συρματόσχοινο χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του βήματος της έλικας, των πτερυγίων ψύξεως καθώς και της ισχύς.
  3. Αυτοκινητοβιομηχανία: Τα ελαστικά ενισχύονται με συρματόσχοινο για την αύξηση της αντοχής και της δύναμής τους ενώ πολλές φορές τα συναντάμε στη διαδικασία παραγωγής των τιμονιών, των εξατμίσεων, των ηλιοροφών, των πορτών αλλά και των καθισμάτων. Ακόμη καθ’ όλη τη διάρκεια παραγωγής ενός αυτοκινήτου τα συρματόσχοινα χρησιμεύουν στην προμήθεια υλικών, στη μεταφορά βαρέων φορτίων και τοποθέτηση του εξοπλισμού.
  4. Οικιακή Χρήση: Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη αλλά τα συρματόσχοινα μπορούν να αξιοποιηθούν εξίσου καλά και στο περιβάλλον ενός σπιτιού, τόσο σε επισκευές όσο και σε εργασίες συντήρησης. Το χαμηλό τους κόστος και η εύκολη τοποθέτηση και συντήρηση τους σε συνδυασμό με την ευλυγισία τους είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα τους. Μεταξύ άλλων χρησιμεύει για στήριξη σε σκάλες, περιφράξεις αλλά και στα κρεμαστά φυτά ενώ και οι ανελκυστήρες λειτουργούν με τη χρήση συρματόσχοινων.
  5. Πετρελαιοβιομηχανία: Η διαδικασία εξόρυξης αργού πετρελαίου βασίζεται στη χρήση των συρματόσχοινων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όταν κάποιος εξοπλισμός, κάποιο μηχάνημα ή κάποιο εργαλείο πρέπει να καταδυθεί στα βάθη του ωκεανού, τότε τα συρματόσχοινα είναι η πιο αξιόπιστη λύση καθώς αντέχουν στις συνθήκες υπερβολικής πίεσης αλλά και στις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
  6. Βιομηχανία Μεταφορών: Η βιομηχανία μεταφορών εξαρτάται από τη χρήση των συρματόσχοινων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ενδεικτικά, τα διάσημα τραμ του Σαν Φρανσίσκο αλλά και οποιοδήποτε είδος τελεφερίκ όπως αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως στις χιονοδρομικές πίστες έχουν ως βασικό τους δομικό στοιχείο τα συρματόσχοινα.
  7. Πάρκα αναψυχής: Το βασικό ζήτημα των πάρκων αναψυχής και των Λούνα Παρκ παγκοσμίως είναι το ζήτημα της ασφάλειας και η αντοχή, η σταθερότητα και η εγγυημένη απόδοση των συρματόσχοινων διασφαλίζει ακριβώς αυτό. Τα συρματόσχοινα χρησιμοποιούνται στα γνωστά σε όλους μας roller coasters, στις περιστρεφόμενες καμπίνες και στη μετακίνηση των διαφόρων βαγονιών. 
  8. Εκτέλεση ακροβατικών σε κινηματογραφικές παραγωγές: Η σύγχρονη βιομηχανία ταινιών οφείλει πολλά στα συρματόσχοινα γιατί χωρίς αυτά οι περισσότερες ταινίες δράσης που απολαμβάνουμε στους κινηματογράφους δεν θα μπορούσαν να έχουν γυριστεί. Τα συρματόσχοινα προστατεύουν τους κασκαντέρ από τραυματισμούς όταν αυτοί χρειάζεται να κρεμαστούν από κάπου ψηλά ή να εκτελέσουν κάποιο απίστευτο stunt!
  9. Θέατρο: Σε μια θεατρική παράσταση τα συρματόσχοινα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο άνοιγμα και το κλείσιμο της αυλαίας, στην στήριξη των εξοπλισμών της οροφής αλλά και στη γενικότερη υποστήριξη των σκηνικών του έργου.


Πως επιλέγω το κατάλληλο συρματόσχοινο;

Η επιλογή του κατάλληλου συρματόσχοινου για την εκάστοτε εργασία μπορεί να αποτελέσει σταυρόλεξο... για γερούς λύτες λόγω της τεράστιας ποικιλίας συρματόσχοινων που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν υπάρχει ένα συρμματόσχοινο κατάλληλο για όλες τις εργασίες! Επιλέξτε λοιπόν το συρματόσχοινο σας όπως ακριβώς θα επιλέγατε το οποιοδήποτε μηχάνημα. Πολύ προσεκτικά.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με ορισμένες παραμέτρους που θα σας βοηθήσουν στην τελική επιλογή σας.

  • Ασύστροφο ή μη ασύστροφο: Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να δοθεί πολύ προσεκτικά καθώς μια ενδεχόμενη λάθος επιλογή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου ζωής του συρματόσχοινου, τις αλλοιώσεις στη δομή του και τη απότομη και απρόσμενη φθορά του.
  • Φορτίο Θραύσης: Φορτίο θραύσης είναι η μέγιστη δύναμη στην οποία ένα συρματόσχοινο παύει να αντέχει και τελικά σπάει. Πριν λοιπόν καταλήξουμε σε κάποιο συγκεκριμένο συρματόσχοινο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το ασφαλές φορτίο εργασίας του και αν θα αυτό συνάδει με τις ανάγκες τις εργασίας μας.
  • Ευκαμψία: Η ιδιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν απαιτείται περιέλιξη του συρματόσχοινου γύρω από κάποιον τροχαλία ή τύμπανο. Ένας γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι ένα συρματόσχοινο με περισσότερες δέσμες έχει μεγαλύτερη ευελιξία από ένα με λιγότερες.
  • Αντοχή στην τριβή: Αν η αντοχή στην τριβή είναι σημαντική για το έργο το οποίο θα εκτελέσετε επιλέξτε συρματόσχοινα κατασκευασμένα από λίγα και μεγάλα σύρματα τα οποία είναι περισσότερο ανθεκτικά.
  • Δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο: Όταν τα συρματόσχοινα τυλίγονται στα τύμπανα, κάμπτονται και συγχρόνως περιστρέφονται ελαφρά. Έτσι για τύμπανα που φέρουν αυλακώσεις με δεξιά φορά επιλέγουμε αριστερόστροφα συρματόσχοινα και το αντίστροφο.
  • Περιβάλλον: Σκεφτείτε τους περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τη διάρκεια της εργασίας που θέλετε να εκτελέσετε. Πχ. Θα επικρατεί ηλιοφάνεια ή υπάρχει πιθανότητα βροχής; Θα έχει κρύο ή ζέστη; Αν πχ. υπάρχει νερό το οποίο θα έρθει σε επαφή με το συρματόσχοινο η επιλογή ενός ανοξείδωτου συρματόσχοινου είναι ιδανική για την αποφυγή της σκουριάς. 

Χρήση και Συντήρηση Συρματόσχοινων
Συντήρηση Συρματόσχοινων

Όπως όλα τα υλικά έτσι και τα συρματόσχοινα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια των εργασιών. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικούς απλούς τρόπους συντήρησης με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των συρματόσχοινών μας.

Αποθήκευση: Ο τρόπος αποθήκευσης ενός συρματόσχοινου παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής του. H διάβρωση του μπορεί να αποφευχθεί αν η φύλαξή του γίνεται σε χώρο ο οποίος είναι προστατευμένος από νερό, υγρασία, σκόνη και χημικά προϊόντα. Καλό είναι ακόμη να μη αποθηκεύονται απευθείας στο πάτωμα, αλλά πάνω σε κάποια κατασκευή για να είναι εύκολος ο αερισμός τους αλλά και για να προστατεύονται από την οξείδωση.

Λίπανση: Η σωστή συντήρηση των συρματόσχοινων προϋποθέτει την λίπανση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα εξειδικευμένα λιπαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά καθαρίζουν το εσωτερικό του συρματόσχοινου αφαιρώντας οποιαδήποτε βρωμιά ή ξένο σώμα πριν την λίπανση, διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη αποτελεσματικότητα της διαδικασίας λίπανσης.

Καθαρισμός: Ο σχολαστικός καθαρισμός των συρματόσχοινων με συρματόβουρτσα και πετρέλαιο είναι σημαντικός και μπορεί να εγγυηθεί την αύξηση της διάρκειας ζωής του συρματόσχοινου καθώς και την ασφαλή λειτουργία του.

Περιτύλιξη: Η διαδικασία περιτύλιξης των συρματόσχοινων σε τροχαλίες και τύμπανα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία τους. Για την καλύτερη προστασία τους η επιφάνεια του τυμπάνου θα πρέπει να είναι καθαρή, λεία και στεγνή. 

 Πηγή: Iqsdirectory 

Δείτε το πρώτο μέρος, βασικά χαρακτηριστικά και τύποι συρματoσχοίνων! ΕΔΩ