Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα συρματόσχοινα!

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΩΝ.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα συρματόσχοινα

Συρματόσχοινα

Στις αρχές του 18ου αιώνα, ο Βίλχελμ Άλμπερτ, Γερμανός μηχανικός εξορύξεων, συνδυάζει για πρώτη φορά τη συστροφή των καννάβινων ινών με τη δύναμη της αλυσίδας φτιάχνοντας ουσιαστικά το πρώτο συρματόσχοινο, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο μία για πάντα τη μέθοδο ανύψωσης βαρέων φορτίων. 


 

Τι είναι το συρματόσχοινο; 

Το συρματόσχοινο, όπως λέει και το όνομα του, είναι ένα σχοινί κατασκευασμένο από μεταλλικά σύρματα. Για την κατασκευή του συστρέφονται μεταξύ τους διάφορα ισοδιαμετρικά ή μη συρματίδια σε μία ή περισσότερες στρώσεις, σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό σχοινί που το ονομάζουμε «έμβολο» ή «κλώνο». Κάποια από αυτά τα έμβολα συστρέφονται γύρω από ένα πυρήνα («μήτρα») δημιουργώντας ένα κυλινδρικό στρώμα. Η μήτρα μπορεί να είναι σχοινί φυτικής ή συνθετικής προέλευσης, ή μπορεί επίσης να είναι μεταλλικό έμβολο ή ακόμη και άλλο συρματόσχοινο.



Βασικά χαρακτηριστικά των συρματόσχοινων: 

  • Κατεύθυνση της φοράς του συρματόσχοινου: Καθορίζεται από τη φορά που είναι τοποθετημένα τα εξωτερικά έμβολα σε σχέση με τον επιμήκη άξονά του. Υπάρχουν έτσι τα δεξιόστροφα έμβολα όταν τα εξωτερικά έμβολα ακολουθούν δεξιά πλοκή και τα αριστερόστροφα έμβολα όταν τα εξωτερικά έμβολα ακολουθούν αριστερή πλοκή.  
  • Ασύστροφο συρματόσχοινο: Ένα συρματόσχοινο ονομάζεται ασύστροφο όταν δεν περιστρέφεται ή περιστρέφεται ελάχιστα, γύρω από τον επιμήκη άξονά του, κατά τη διάρκεια ανύψωσης ενός φορτίου.
  • Ημιασύστροφο συρματόσχοινο: Χαρακτηρίζουμε ένα συρματόσχοινο ημιασύστροφο όταν περιστρέφεται ελαφρά γύρω από τον επιμήκη άξονά του κατά τη διαδικασία ανύψωσης ενός μη οδηγούμενου φορτίου.  
  • Συρματόσχοινο ελευθέρων τάσεων: Συρματόσχοινο ελεύθερης τάσης είναι το συρματόσχοινο του οποίου τα συρματίδια δεν μετατοπίζονται ή μετατοπίζονται πολύ ελαφρά από την αρχική τους θέση όταν το συρματόσχοινο κόβεται, ακόμη και πριν χρησιμοποιηθεί.  
  • Συρματόσχοινο ελαφράς τάσης: Όταν το συρματόσχοινο κόβεται πριν χρησιμοποιηθεί και τα συρματίδια μετατοπίζονται ή τινάζονται από την αρχική τους θέση, τότε το συρματόσχοινο χαρακτηρίζεται ως ελαφράς τάσης.  
  • Συρματόσχοινο ελεύθερο περιστροφών: Το συρματόσχοινο ελεύθερων περιστροφών, δεν παραμορφώνεται κατά την εγκατάστασή του ή όταν απλωθεί σε ελεύθερη επιφάνεια.  
  • Ποικιλία συνθέσεων συρματόσχοινων: Με τον όρο σύνθεση συρματόσχοινου, νοείται ο συνδυασμός διαμέτρων και πλήθους συρματιδίων στο έμβολο, διαμέτρου και πλήθους συρματιδίων στο συρματόσχοινο, χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του και το κάνουν να διαφέρει από κάποιο άλλο. Έτσι ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται δύο συρματόσχοινα της ίδιας διαμέτρου, μπορεί να έχουν διαφορετικό αριθμό εμβόλων, να είναι γαλβανισμένα ή μη κτλ.
  • Περιγραφή συρματόσχοινων: Η κατηγοριοποίηση των συρματόσχοινων γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των εμβόλων τους αλλά και των αριθμών των συρμάτων στο κάθε έμβολο. Όταν για παράδειγμα δούμε στην περιγραφή ενός συρματόσχοινου τους αριθμούς 6x19, αυτό «μεταφράζεται» σε ένα συρματόσχοινο αποτελούμενο από 6 έμβολα που το καθένα τους αποτελείται από 19 σύρματα. 


Μοτίβα εμβόλων – Τύποι συρματόσχοινων

Τα έμβολα μπορεί να έχουν διάφορα μοτίβα ανάλογα με τη διάταξη των συρμάτων τους και τη διάμετρό τους. Ανάλογα με το μοτίβο το οποίο σχηματίζουν τα έμβολα διακρίνουμε τους παρακάτω βασικούς τύπους συρματόσχοινων:  

 

τύποι συρματόσχοινων - centerless strand pattern
Centerless Strand Pattern

Αν και τα περισσότερα έμβολα έχουν πυρήνα, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που ο πυρήνας απουσιάζει.
Τα σύρματα των εμβόλων σε αυτό το μοτίβο έχουν όλα το ίδιο μέγεθοςκαι συνδέονται σχηματίζοντας ένα ελικοειδές σχήμα.

τύποι συρματόσχοινων - single layer
Single Layer Pattern

Σε αυτό το μοτίβο τα σύρματα των εμβόλων έχουν ακριβώς την ίδια διάμετρο όπως και στην προηγούμενη περίπτωση αλλά υπάρχει ένας μονός πυρήνας γύρω από τον οποίο συνδέονται τα έμβολα περιμετρικά.

Τύποι συρματόσχοινων Multiple Layer Pattern
Multiple Layer Pattern

Σε αυτή την περίπτωση οι στρώσεις των εμβόλων τοποθετούνται η μία πάνω στην άλληδιαδοχικά.
Η τοποθέτηση των συρμάτων πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να ταιριάζουν αρμονικά και ομοιόμορφα.

τύποι συρματόσχοινων - filler
Filler Pattern

Το μοτίβο Filler σχηματίζεται από έμβολα του ίδιου μεγέθους. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η εισαγωγή μικρών εμβόλων έτσι ώστε να καλυφθούν τα «κενά» που υπάρχουν μεταξύ της μήτρας και της εξωτερικής στρώσης εμβόλων.

τύποι συρματόσχοινων - seale
Seale Pattern

Χαρακτηριστικό αυτού του μοτίβου είναι τα μικρότερης διαμέτρου έμβολα τα οποία βρίσκονται τυλιγμένα γύρω από τη μήτρα. Hεξωτερική στρώση έχει των ίδιο αριθμό εμβόλων αλλά μεγαλύτερης διαμέτρου.

τύποι συρματόσχοινων - Warrington
Warrington Pattern

Αυτό το μοτίβο είναι σαν το Multiple Layer Pattern με την εξής διαφοροποίηση. Στο εσωτερικό του τα έμβολα και η μήτρα είναι τα ίδια και έχουν την ίδια διάμετρο. Στην εξωτερική στρώση όμως η διάμετρος των εμβόλων εναλλάσσεται εναλλάξ – 1 μικρότερης και 1 μεγαλύτερης – το ένα δίπλα στο άλλο.


Δείτε το δεύτερο μέρος σχετικά με τις χρήσεις και συντήρηση συρματoσχοίνων! ΕΔΩ

Πηγή: Iqsdirectory