Ο απόλυτος οδηγός αγοράς για πλυστικά μηχανήματα!

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΥΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ.

Ο απόλυτος οδηγός αγοράς για πλυστικά μηχανήματα

Πλυστικό Μηχάνημα - Το απαραίτητο εργαλείο για κάθε σπίτι! 

άνδρας χρησιμοποιεί πλυστικό μηχάνημα

Ένα από τα εργαλεία κήπου που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από οποιοδήποτε σπίτι είναι το πλυστικό μηχάνημα. Η εύκολη και πρακτική χρήση του κάνει τον καθαρισμό της βεράντας, του αυτοκινήτου, του ποδηλάτου και του κήπου να μοιάζει με παιχνιδάκι ενώ την ίδια στιγμή η εξοικονόμηση νερού σε σχέση με ένα κοινό λάστιχο κήπου μπορεί να αγγίξει το 80%.

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να «πλοηγηθείτε» με άνεση στον «ωκεανό» των διαθέσιμων προϊόντων και να βρείτε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του σπιτιού και του κήπου σας.


Βασικά Χαρακτηριστικά πλυστικών μηχανημάτων:

  • Η πίεση με την οποία παράγεται το νερό, την οποία μετράμε σε Bar
  • Η παροχή νερού, την οποία μετράμε σε λίτρα/ώρα
  • Η θερμοκρασία του νερού
  • Αν το πλυστικό μηχάνημα είναι ηλεκτρικό ή βενζίνης

ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ

Προκειμένου να αποφασίσετε ποια είναι η πίεση αλλά και η παροχή νερού που θα χρειαστείτε και άρα πόσο δυνατό θα πρέπει να είναι το πλυστικό σας μηχάνημα πρέπει να λάβετε υπόψη σας 3 παραμέτρους: το τι θέλετε να καθαρίσετε, το πόσο συχνά το καθαρίζετε αλλά και το πόσο βρώμικο είναι. Κατά κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση – όσο υψηλότερα δηλαδή είναι τα Bar-τόσο το εργαλείο είναι πιο κατάλληλο για το καθάρισμα επίμονων και δύσκολων ρύπων σε σκληρές επιφάνειες όπως πχ. πλακόστρωτο ή τσιμέντο. Αν στόχος σας είναι η επιτάχυνση κάποιων εργασιών, όπως πχ. το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας, τότε ένα μηχάνημα με μεγαλύτερη παροχή νερού είναι η πιο κατάλληλη λύση για εσάς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα πλυστικά μηχανήματα δίνουν την επιλογή στο χρήστη να ρυθμίσει την πίεση ανάλογα με την εργασία που εκτελεί δίνοντας τη δυνατότητα στα πλυστικά μηχανήματα υψηλής πίεσης να χρησιμοποιηθούν σε πιο εύκολες εργασίες καθαρισμού με μικρότερες απαιτήσεις.

 
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ

Τα πλυστικά μηχανήματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, κρύου και ζεστού νερού. Αυτά του ζεστού νερού συνιστώνται κυρίως για επαγγελματική χρήση και είναι πιο ακριβά από εκείνα που χρησιμοποιούν κρύο νερό και είναι ιδανικά για οικιακές χρήσεις.

 

ΠΛΥΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ Vs ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΛΥΣΤΙΚΑ

Τα πλυστικά μηχανήματα βενζίνης καθαρίζουν τις επιφάνειες γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από ότι τα ηλεκτρικά ενώ είναι ασύρματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε. Στα αρνητικά τους στοιχεία θα αναφέραμε το ότι παράγουν περισσότερο θόρυβο και ρύπους από τα ηλεκτρικά και για αυτό τον λόγο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς ή σκεπαστούς χώρους. 



ΑΚΡΟΦΥΣΙΑ - ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑ;

Ίσως το πιο σημαντικό εξάρτημα ενός πλυστικού μηχανήματος είναι το ακροφύσιο. Tο χρώμα του ακροφύσιου υποδεικνύει τη γωνία καθώς και την πίεση του ψεκασμού. Μια λάθος επιλογή ακροφυσίου μπορεί να οδηγήσει σε μη επαρκή καθαρισμό της επιφάνειας ή ακόμα και σε φθορά της για αυτό επιλέξτε προσεκτικά το κατάλληλο ανάλογα με την εκάστοτε εργασία που επιθυμείτε να εκτελέσετε.

Κόκκινο ακροφύσιο: Το κόκκινο χρώμα σημαίνει 0° (μοίρες ψεκασμού) και είναι ιδανικό για επιφάνειες που καθαρίζονται δύσκολα όπως μια ψησταριά barbecue ή η είσοδος του γκαράζ. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σκληρές επιφάνειες όπως πχ. σκυρόδεμα ή μέταλλο καθώς το συγκεκριμένο ακροφύσιο παρέχει μια μικρή, πολύ συγκεντρωμένη ροή νερού και μπορεί να καταστρέψει πιο μαλακές επιφάνειες.

Κίτρινο ακροφύσιο: Το κίτρινο ακροφύσιο 15° χρησιμοποιείται συνήθως για εργασίες όπως καθαρισμός σωλήνων, τοίχων ή πατώματος για την αφαίρεση σκόνης, μούχλας και μπογιάς. Καλύτερα να αποφεύγετε τη χρήση απορρυπαντικού με το κίτρινο ακροφύσιο καθώς το μίγμα μπορεί να διαπεράσει την επιφάνεια και να αφομοιωθεί από αυτήν.

Πράσινο ακροφύσιο: Ακροφύσιο 25° κατάλληλο για το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή των επίπλων εξωτερικού χώρου. Μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση απορρυπαντικού.

Λευκό ακροφύσιο: Το λευκό ακροφύσιο 40° μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο ευαίσθητες επιφάνειες όπως παράθυρα.

Μαύρο ακροφύσιο: Το μαύρο ακροφύσιο είναι ακροφύσιο καθαρισμού χαμηλής πίεσης με 65° ψεκασμού. Μπορείτε να ψεκάσετε με αυτό μεγάλες επιφάνειες για να τις ξεπλύνετε από χημικά και απορρυπαντικά που ενδεχομένως έχετε χρησιμοποιήσει. 

χρήση πλυστικών μηχανημάτων


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 
DIY ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΥΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Πέρα από την πρακτικότητα και την ευκολία που προσφέρουν τα πλυστικά μηχανήματα, η χρήση τους εγκυμονεί και κινδύνους όταν δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο και αν δεν τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας.

Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν αν χρησιμοποιείτε το πλυστικό σας μηχάνημα για πρώτη φορά;

  • Έλεγχος συνδέσεων και εξαερισμός πλυστικού μηχανήματος: Πριν από την κάθε χρήση καλό είναι να ελέγχετε ότι η σύνδεση του νερού και ο σωλήνας αναρρόφησης είναι καλά βιδωμένα για την αποφυγή διαρροών. Στη συνέχεια, πιέστε την σκανδάλη του πιστολιού για να απελευθερώσετε τον εγκλωβισμένο αέρα έως ότου εξέλθει από τον σωλήνα νερό χωρίς φυσαλίδες.
  • Φορέστε εξοπλισμό προστασίας για τα αυτιά και τα μάτι σας: Τα πλυστικά μηχανήματα μπορούν να κάνουν πολύ θόρυβο και είναι πιθανό η μεγάλη πίεση του νερού να ψεκάσει και εσάς με νερό αλλά και υπολείμματα βρωμιάς.
  • Χρησιμοποιήστε και τα δύο χέρια: Έως ότου αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία κρατήστε τη λαβή με τα δύο χέρια για να μην σας φύγει.
  • Κρατήστε αποστάσεις: Μετακινείτε συνεχώς το ακροφύσιο και κρατήστε το περίπου 50εκ. μακριά από την καθαριζόμενη επιφάνεια για να μειώσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο φθοράς της.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΛΥΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποθηκεύσετε το πλυστικό σας μηχάνημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του!

  1. Ξεπλύνετε καλά τους σωλήνες από τυχόν εναπομένων απορρυπαντικό για να μην βουλώσουν.
  2. Σε περίπτωση που υπάρχει νερό μέσα στο λάστιχο του πλυστικού, αποσυνδέστε το από την παροχή νερού και πατήστε την σκανδάλη του πιστολιού μέχρι το λάστιχο να αδειάσει εντελώς. Με αυτό το απλό βήμα αποτρέπετε το πάγωμα του νερού στο λάστιχο που μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του σωλήνα.
  3. Στη συνέχεια καθαρίστε την μάνικα με ένα παλιό πανί για να «πάρετε» την όποια υγρασία έχει απομείνει η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μούχλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  4. Αποθηκεύστε το πλυστικό σας μηχάνημα σε ένα δωμάτιο με θέρμανση και καλύψτε το με ύφασμα για να κρατήστε τα ζωύφια, τους ιστούς και την σκουριά μακριά! 

Καλά πλυσίματα!

Πηγές: BestpickreportsNilfisk