ΔΡΑΠΑΝΟ Vs ΒΙΔΟΛΟΓΟΣ

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ;
ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΡΑΠΑΝΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΒΙΔΟΛΟΓΟ;

ΔΡΑΠΑΝΟ Vs ΒΙΔΟΛΟΓΟΣ - news image

Δράπανο ή Βιδολόγος;

 

Ποιό από τα δύο εργαλεία να χρησιμοποιήσω;


 man using an impact driver    man using a drill

 

Τα δύο αυτά ηλεκτρικά εργαλεία είναι παρόμοια στην εμφάνιση, καθώς και στoν τρόπο λειτουργίας τους.
Συγκεκριμένα, και τα δύο εργαλεία διατίθενται σε ασύρματα και ενσύρματα μοντέλα και προσφέρουν ρύθμιση αντίστροφης κατεύθυνσης.

Ωστόσο, η κύρια διαφορά τους είναι οι διαφορετικές λειτουργίες που προσφέρει το κάθε εργαλείο στον χρήστη και τα χαρακτηριστικά τους που ποικίλουν.

 

Δραπανο:

Ένας τυπικός οδηγός τρυπανιών είναι ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία για όλες τις χρήσεις. Η κεφαλή του τρυπανιού διαθέτει τσοκ με κλειδί ή χωρίς κλειδί που κρατά τα τρυπάνια με ασφάλεια στη θέση τους. Τα τυπικά στρογγυλά τρυπάνια και τα εξαγωνικά είναι διαθέσιμα για απόλυτη ευελιξία. Ένα ηλεκτρικό τρυπάνι είναι ένα εργαλείο ρυθμιζόμενης ταχύτητας που τρυπά και οδηγεί βίδες.

 

Βιδολογος:

Ένας βιδολόγος είναι εργαλείο πιο συμπαγούς και ελαφριάς σχεδίασης. Έχει επίσης περισσότερη ροπή από ένα τρυπάνι ισχύος. Αυτά τα εργαλεία διατίθενται σε ασύρματα σχέδια που κυμαίνονται από 12 volt έως 20 volt. Καθώς αυξάνεται η τάση, αυξάνεται και η ισχύς και η ταχύτητα του βιδολόγου.

Η διαφορά ενός βιδολόγου έναντι ενός τρυπανιού είναι η προσαρμογή του οδηγού στο τσοκ εργαλείου. Οι οδηγοί του βιδολόγου έχουν ένα εξάγωνο στέλεχος που κλειδώνει στο κολάρο τσοκ χωρίς να χρειάζεται σφίξιμο, κάτι που είναι απαραίτητο για ένα τυπικό τρυπάνι.

 

Συνηθεις χρησεις Δραπανου και Βιδολογου:

 

→ Το δράπανο χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάνοιξη οπών σε ξύλο, μπετόν και μέταλλο, καθώς και την οδήγηση βιδών και άλλων μικρών συνδετικών.
Αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για γρήγορες εργασίες μέσα στο σπίτι π.χ. προσθήκη ενός ραφιού στον τοίχο με τη χρήση ούπα.
Στο σημείο αυτό πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί να χρειάζεται ένας βιδολόγος, εφόσον ένα τυπικό δράπανο μπορεί να καλύψει την ανάγκη για οδήγηση βιδών.. Είναι όμως το ίδιο;

→ Οι βιδολόγοι χρησιμοποιούνται κυρίως για την οδήγηση μεγαλύτερης ποσότητας βιδών, μακρύτερων σε διαστάσεις και για στριφώνια μπετού.
Μεγάλες βίδες και στριφώνια, με τη χρήση προσαρμογέα, μπορούν να οδηγηθούν πιο εύκολα με τη χρήση ενός βιδολόγου.
Αν χρησιμοποιήσητε πιστοποιημένα εξαγωνικά τρυπάνια του ενός τετάρτου, μπορείτε να ολοκληρώσετε με επιτυχία μια σειρά από βασικές εργασίες διατρησης. Πάρολα αυτά υπάρχει όριο στη χρήση του. Ο βιδολόγος δεν είναι ιδανικός για εργασίες επακριβούς διάτρησης και πρέπει να περιορίζεται σε εργασίες όπου το μέγεθος ή η τοποθέτηση της οπής δεν είναι κρίσιμη.
Αντιθέτως, επιβάλεται η χρήση του όταν απαιτείται περισσότερη ροπή, όπως στη διάτρηση μέσω μετάλλου και πυκνού ξύλου.

 

 

Πλεονεκτηματα βιδολογου και δραπανου:

 

  • Το κύριο πλεονέκτημα ενός δραπάνου είναι η εξαιρετική ευελιξία του σχεδιασμού - προσαρμογών. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τρυπανίων που εξυπηρετούν πολλές λειτουργίες για όλους τους χρήστες.
    Επιπλέον, το δράπανο αποτελεί ένα πολύ προσιτό εργαλείο που ταιριάζει στους περισσότερους προϋπολογισμούς.

  • Το κύριο πλεονέκτημα των βιδολόγων είναι η ικανότητά τους να οδηγούν γρήγορα πολλές βίδες. Η προστιθέμενη δύναμη που προσφέρει το εργαλείο διευκολύνει τα χέρια και τους καρπούς σας, καθώς το χρησιμοποιείται. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να εργαστείτε άνετα στο έργο σας, ανεξαρτήτως χρόνου.
    Επίσης, ο βιδολόγος είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αλλιώσει τις βίδες σας κατά τη χρήση. Οι σύντομοι παλμοί του σφίγγουν με πιο ελεγχόμενο τρόπο, επιτρέποντας στο εργαλείο να διατηρεί καλύτερη επαφή με την κεφαλή της βίδας.

 

Κρουστικο Δραπανο:

Ένα κρουστικό δράπανο διαθέτει σκελετό παρόμοιο με ένα τρυπάνι ή βιδολόγο. Επιπλέον παρέχει περισσότερη δύναμη με τη μορφή μιας παλμικής σφυρηλάτησης και αυτή η δύναμη εφαρμόζεται απευθείας στο τρυπάνι.

Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάτρηση τσιμέντου και τοιχοποιίας. Η ενέργεια της παλμικής σφυρηλάτησης μπορεί να απενεργοποιηθεί, επιτρέποντας στο εργαλείο να λειτουργεί σαν ένα τυπικό τρυπάνι. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, όταν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το υλικό που θα τρυπήσετε. Για παράδειγμα, εάν δεν είστε σίγουροι αν υπάρχει ξύλο ή μπετό πίσω από έναν τοίχο, ένα κρουστικό δράπανο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα κρουστικό δράπανο είναι πιο ακριβό και βαρύτερο από ένα τυπικό τρυπάνι, δεν είναι ιδανικό για ελαφρύτερες οικιακές εργασίες.

 

Brushed vs. Brushless

Ένα σημαντικό ζήτημα κατά την επιλογή ενός βιδολόγου ή ενός δράπανου είναι η επιλογή μεταξύ ενός “brushed” ή “brushless motor” (χωρίς ψύκτρες) μοντέλο.
Λόγω της τριβής που παράγεται κατά τη λειτουργία του, ένας κινητήρας “brushed motor” είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικός από τον αντίστοιχο κινητήρα “brushless”.

Οι κινητήρες “brushless” λειτουργούν χωρίς τριβή, οδηγώντας σε πολλά οφέλη όπως:

  1. Περισσότερη ισχύς που πηγαίνει στο εργαλείο
  2. Kινητήρας ακριβείας και έλεγχος ισχύος
  3. Περισσότερος χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας
  4. Λιγότερη θερμότητα που παράγεται κατά τη χρήση
  5. Μπαταρία μεγαλύτερης διάρκειας.

Τα εργαλεία “brushless” απαιτούν επίσης λιγότερη συντήρηση. Λόγω της τριβής που προκαλείται από την επαφή, τα μέρη ενός “brushed” εργαλείου ενδέχεται περιστασιακά να χρειάζεται αντικατάσταση. Ενδεχομένως, όλα αυτά τα πλεινεκτήματα συνοδεύονται και από ένα μεγαλύρερο κόστος.

Εάν τα εργαλεία σας χρησιμοποιούνται με έντονη και τακτική χρήση, η επένδυση σε “brushless” μπορεί να είναι αποδοτικότερη μακροπρόθεσμα, αλλά εάν επιθυμείτε να πραγματοποιείτε μόνο περιστασιακά οικιακά και DIY έργα, τα “brushed tools” μπορούν να σας εξυπηρετήσουν καλά και να εξοικονομήσετε εκ των προτέρων κόστος.

 

Do It Yourself

Τώρα που καταλαβαίνετε τη διαφορά μεταξύ βιδολόγων και δραπάνων, ήρθε η ώρα να αποφασίσετε ποιο θα αποτελέσει την καλύτερη προσθήκη στη συλλογή εργαλείων σας. Ένα τρυπάνι δύναμης είναι ιδανικό για περιστασιακά γρήγορα έργα γύρω από το σπίτι. Εάν κάνετε πιο προηγμένα έργα, προσθέστε έναν βιδολόγο στη συλλογή σας. Μερικές φορές, μπορείτε ακόμη να βρείτε βιδολόγους και δράπανα που πωλούνται ως συνδυαστικά κιτ εργαλείων.
Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία για ένα μεμονωμένο έργο, εξετάστε το ενδεχόμενο ενοικίασης εργαλείων.


Πηγή: Homedepot